onsdag 31 juli 2013

Skörda och ta till vara!

Idag har jag jobbat i köket!
För det första har jag kokat gelé! Det är första gången i mitt liv som jag gjort det, vi äter aldrig gele´, men jag tyckte det skulle vara kul att prova på! Dessutom har jag på loppis hittat små söta geléglas som jag fick betala en krona styck för! Billigt och bra! Min mamma har identifierat dem som från 70- talet för då köpte hon liknande. De är inte exakt lika varandra, den ena är något lite grönskimrande och mjukare i formen.
Jag hittade dessa bland ljuslyktor och annat småskräp som Myrorna reade ut, bland sådant som väl är ganska osäljbart, men om folk visste vad det här är så tror jag att de skulle vara med eftertraktade i dessa självhushållningens tidevarv!
  Min egen mamma har jättefina gamla glas som hennes mormor Ester hade, borde vara från 1920 eller något senare, det var då hon gifte sig och fick eget hushåll! Jag ska hålla utkik efter liknande på loppisar som jag besöker. Gör det du också så att de inte försvinner ur historien!
I morgon ska jag parafinera min gelé, det är ju nackdelen med dessa fina burkar att man måste mecka med det...
 Idag har jag också smakat på min första Raber- ärta! Och det finns massor av ärtskidor kvar!
 Och så har jag lagt in lite gurka i ättikslag! Tre gurkor har vi nu skördat, en åt vi upp som den var och två lade jag in med persilja i lagen. Nu på kvällskvisten har jag smakat, och den blev mycket god!
Sedan har jag gjort en slags svartvinbärsjuice också, men bilderna på den blev så fula... men den blev god!

måndag 29 juli 2013

Örtsalt

Idag testar jag något nytt - Örtsalt!
Har inget recept, jag bara leker!
 Tre vitlöksklyftor, ganska mycket rosmarin, timjan och lite andra färska kryddor från landet kördes tillsammans med två dl salt i matberedaren tills kryddorna var rejält finfördelade.
Nu ligger det hela på tork här hemma, och det verkligen STINKER vitlök! Ska bli spännande att se hur det blir!

söndag 28 juli 2013

Havregrynsbröd

Bakade lite till idag, vilket ju passade bra eftersom det -äntligen- har regnat!
Det här brödet är oerhört saftigt och gott, jag vet inte var receptet ursprungligen kommer ifrån, för ja har fått det av en dam på mitt jobb.
Så här gör man:
Låt 8 dl havregryn dra i en liter mjölk över natten.
smält 125 g smör och blanda i.
Smula ner 75 g jäst och rör ordentligt.
Till sätt ½ dl socker, lite salt, eventuella brödkryddor och ca 2 liter vetemjöl. Låt jäsa.
Knåda, kavla ut och ta ut rundlar.
Jäs ytterligare en stund och grädda sedan i ca tio minuter i 225 grader varm ugn!

Gick ut efter blåbär, kom hem med hallon!

Idag regnade det lite på morgonen, vilket fick mig att tro att det skulle bli en sval dag, men det stämde ju inte riktigt...
Hur som helst så tog jag en liten promenad på kvällskvisten med mina två prinsessor till mitt blåbärsställe, men det var en besikelse... Det märks att det varit torrt, för de få blåbär som fanns var små och eländiga. Däremot hittade vi ett hallonsnår på vägen hem som jag inte noterat tidigare, och jag plockade nästan en liter medan äldsta dottern plockade blommor och den yngsta låg och bajsade ner lakanet i vagnen... vi fick gå fort hem! Nu är de styckfrysta och förpackade till vinsterns tårtor.
 Sedan fick jag också för mig att baka! Helt galet naturligtvis i denna värme, men blev lite sugen på att vara kreativ, så det blev fönsterkakor, det vill säga helt vanliga mördegskakor med hål i. Hålet fylls efter halva gräddningstiden av pulveriserad karamell, och denna smälter till ett karamellfönster! Väldans spexiga kakor som går hem hos barn! Hur man gör dessa snappade jag upp på den här bloggen för ett par år sedan, en blogg jag verkligen kan rekomendera för det finns många bra tips om syltning och saftning med mera sådant.

torsdag 25 juli 2013

Flädersaft

Två dagar innan dotterns dop plockade jag av de absolut sista tjugo blomklasarna på en fläderbuske som jag brukar skatta varje år. I år har jag inte hunnit med som jag brukar och därför blev det inte mer än så, men nåstan tre flaskor fick jag ut i alla fall! Jag använde det här receptet, kan tänka mig att det här och var fortfarande finns en chans att hitta en och annan blomklase!
 Det är rejält med smak också, kanske är det bra att blommorna är ordentligt utblommade när man tar dem, ska nog vänta även nästa år, men kanske inte fullt så länge som denna gång!
Saftande ser ju normalt sett ganska oaptitligt ut, men en nysatt flädersaft är ju underbart vacker med alla små blommor och de friska färgerna, lime, gult och vitt! Efter att ha stått i fyra dagar är det ju inte lika tjusigt, så det fotade jag inte!

måndag 22 juli 2013

Antik dopklänning

1922 döptes min mormors storebror i denna dopklänning, sedan har min mamma, moster, mina kusiner, jag och mina syskon, Astrid storasyster Rakel och deras kusin haft den. Fyra generationer har alltså döpts i denna vackra klänning. Den är sydd i ett tunnt bomullstyg med invävt mönster och har breda spetsar av tyll, ett riktigt mästerverk med vändsydda sömmar. Spetsarna är påsydda för hand med små, små stygn! Och enligt vad min mamma säger ska man sova i sin dopklänningför att bli ett snällt barn... och Astrid passade på att sova en stund i kyrkan! Hennes storasyster sov igenom hela sitt dop, men så är hon också exceptionellt snäll!

fredag 19 juli 2013

Doppyssel

På söndag döps vår lilla Astrid, och de senaste kvällarna har jag ägnat åt doprelaterat pyssel.
Självklart har jag vikt den lilla bebisskjortan som är så poppis på nätet, det gjorde jag även till dotter nummer ett, och det måste ju vara rättvist!
Det finns massor av beskrivningar på nätet, här är en!
 Man man kommer från Argentina, och där, liksom på många andra håll i världen, är det tradition att alla som kommer på ett dop får med sig ett litet minne hem, ofta en ängel. På äldsta dotterns dop hade vi änglar i keramik som farmor tagit med sig från Argentina, men den här gången kan farmor inte komma, så nu har jag pysslat själv. Det blev änglar i najtråd, lite jobb att sitta och göra 35 stycken...
Kanske i enklaste laget, väldans hemmagjort,  men med en söt liten etikett tycker jag ändå att det ser trevligt ut, och så är det ju i alla fall något att ta med hem!
I morgon blir det att göra smörgåstårta för hela slanten, men som tur är så har jag en snäll mamma som gör ostkakan till efterrätt!

måndag 15 juli 2013

Raber växer så det knakar!

Minns ni Raber? Min gråärt från fröuppropet växer så det knakar! Trots att den blivit atackerad av rådjur är den nu så här stilig:
Det finns en sådan växtkraft i den här ärtan så det är något otroligt, jag har aldrig lyckats så med något jag odlat tidigare. Bara att hoppas att det blir rejält med ärtor också!
Måste bara få påminna om hur det såg ut i begynnelsen:
 En skillnad som är helt enorm! Tror inom parentes att jag hittat en ganska perfekt plats för den lilla odlningen, ja, förutom när det gäller rådjuren då!

fredag 12 juli 2013

Litet örngott



Ett litet örngott till kudden som Astrid har i vagnen!
Här är det återbruk som bara den! Örngottet är sytt av ett gammalt lakan. Det som är kvar av lakanet har jag andra planer för, och de fina knytbanden har jag köpt på loppis en gång i tiden. De matchar broderier som jag utfört över stramalt med bomullsgarn perfekt i färg!
Detta blev precis som jag ville att det skulle bli och jag är jättenöjd!


söndag 7 juli 2013

Babyhätta

Lilla Astrid behövde en sval sommarmössa, så då stickade jag en! Jag använde Husmorsskolans mönster, (mönstret heter Estelle och kan laddas ner gratis, finns en bit ner i högerspalten) men skippade mosstickningen och virkade en liten udd runt kanten i stället. Jag valde även att sy in en flik av spetsen vid kinden för att få lite bättre passform på mössan.  Jag stickade i Drops egyptiska bomull, inte lika grovt garn som Huskmorsskolan, men det mönstret är inga problem att öka på så man kan använda vilket garn och vilka stickor som helst, det är bara att lägga till eller dra ifrån varv.

fredag 5 juli 2013

Vintage syltburksetiketter printout

 Jag har hittat något riktigt fint på nätet som jag vill tipsa om! Gammaldags etiketter till sylt, saft och allt möjligt annat! Och helt gratis till på köpet! Det är bloggen Cinnamon Pink som delar med sig!




Här är de olika modellerna av gammaldags etiektter som du hittar här. Man kan ju skriva ut dem på etikettpapper, men min erfarenhet från jobbet är att de etiketterna är oerhört svåra att diska bort när man ska ha något annat i burken, så jag skrev ut på vanligt papper och limmade sedan med scotch gel- lim, vilket jag tror är bättre.


torsdag 4 juli 2013

Saft på rabarber och jordubb

Ja det här ser ju inte jättegott ut, men det är det! Ikväll har jag saftat och syltat! Jag testade något nytt i år, ja nytt för mig alltså, saft på rabarber och jordgubbar, det här receptet, och det blev jättegott, kan verkligen rekomenderas! Men sylten blev den gamla vanliga!

tisdag 2 juli 2013

Broderad duk från Fingerfärda


Förra sommaren var jag på hantverksmässan i Hjo, (snart är det dags igen 12- 14 juli blir det i år!) och då köpte jag en uppritad brödduk från Fingerfärda. Nu är den broderad! Att jag köpte en duk som krävde plattsöm, franska knutar och langett var naturligtvis vansinne, eftersom jag tycker allt det är svårt att få till snyggt... dessutom var den uppritad på ett glest, ganska grovt linne, vilket ju gör det ännu svårare att få snyggt! Så den har sina brister här och var, men den duger!
Tycker det är lite konstigt av ett kvalitetsföretag som Fingerfärda att inte välja ett mer finvävt tyg till den här typen av arbete faktiskt!

Min stora dotter, Rakel, hjälpte mig att välja färg, det är ju så svårt när man står där i butiken och det finns 50 olika blå nyanser att välja på, men denna har nummer 813, vilket jag skriver upp här för att minnas inför framtiden, perfekt nyans för lite gammaldags köksbroderier! (ifall jag får för mig att sy till exempel hyllremsor, vilket jag ibland har funderat på att göra, men då blir det mycket langet...)
Såg också till att få med mina helt ljuvliga pioner på bilden. Kan en blomma bli mer överdådig?